Haringvlietsluizen voor het eerst op een kier (video)

Morgen is het zover: de Haringvlietsluizen gaan voor het eerst op een kier. ’s Ochtends met opkomend tij blijft één schuif van de zeventien sluizen ongeveer één meter openstaan zodat er zout water het Haringvliet instroomt.

Al in november werd het Kierbesluit door minister Van Nieuwenhuizen officieel in werking gesteld, maar vanwege de lage waterstanden bleven de sluizen nog dicht. De rivierafvoer van aflopen tijd bood al wel de mogelijkheid om tests uit te voeren en morgen kan voor het eerst zeewater worden ingelaten. Naar verwachting zal morgenochtend om 8:00 uur – na het spuien – één schuif open blijven staan, zodat vissen de kans krijgen het Haringvliet op te zwemmen.

Zoetspoelproef

De opening is onderdeel van de zoetspoelproef: eerst wordt er zeewater ingelaten en in de periode daarna wordt het Haringvliet weer zout gespoeld. Daarbij wordt er onderzocht of het zoute water weer uit de diepe delen van het Haringvliet in de nabijheid van de sluizen verdwijnt. Bovendien wordt er intensief gemonitord waarbij er ook varend metingen worden gedaan. Ben je zelf benieuwd wat voor effecten de opening heeft? Via deze site kun je de zoutwaarden voor en achter de dam bekijken.

Vlog vismonitoring

Aan de vooravond van het op een kier gaan van de Haringvlietsluizen, gaat vlogger Camilla Dreef mee zegenvissen met Ravon. Zij monitoren de vissen rond de Haringvlietsluizen en brengen de veranderingen in beeld. Zalm, haring, spiering, houting; ze kunnen straks allemaal weer tussen zee en rivier trekken via het Haringvliet.

Historisch moment

Het openen van de Haringvlietsluizen is een historisch moment; een cruciale stap in het herstel van de natuurlijke dynamiek tussen zee en rivier. Essentieel voor het overleven van trekvissen zoals de zalm en de steur, want door de verbinding met zee kunnen ze hun oude paaigronden stroomopwaarts de rivier weer bereiken. Al jarenlang is er door onze buurlanden fors geïnvesteerd in het verbeteren van de leefomgeving van zeldzaam geworden trekvissen. Nu de ‘toegangspoort’ weer regelmatig opengaat, kunnen vissen als de haring, elft en fint daar van profiteren. De delta wordt vanaf nu weer gevoed met de dynamiek en het leven van de zee en daar profiteren niet alleen zeldzame vissen, maar ook trekvogels van.

Wil je meer weten over het nut en de gevolgen van het Kierbesluit? Kijk dan hier.

l

Share this post